Una pàgina més

One more site

Avui:

 

I més

@CanalRepublica


Ajuda a nenes i dones de Nepal
Donacions a través de GoFundMe
Donacions a través de MiGranoDeArena
Dona a be artsy a través de Teaming

Titular notícies

Art Brut, outsider art, Jean Dubuffet, la Col·lecció a Lausana...

Dissabte 30 Agost 2008

Jean Dubuffet, pintor francès "informalista" (pots veure Informalisme a Viquipèdia-CAT), va ser un gran col·leccionista "d'ex-art", com podem qualificar l'Art Brut (Dubuffet va "inventar-ho", sent el primer en parlar-ne com "Art Brut"), expressió artística de persones sense formació en aquest àmbit. La Fundació Dubuffet a París, a la Rue de Sèvres, 137, no inclou la seva col·lecció d'art brut, que va haver de cedir a Suïssa perquè no va trobar a París a ningú receptiu.

Imatge descarregada de la Fundació DubuffetEl 2000, a la sala Banco Bilbao Vizcaya Argentaria de Madrid es va inaugurar una exposició de les obres de Jean Dubuffet (imatge: obra de Dubuffet), del que s'ha dit que és un dels més influents artistes del segle. També els mitjans parlaven llavors del "arte de los pintores locos" a suplements dominicals, agendes... sense referir-se a la bogeria genial d'artistes com Van Gogh, Henri Michaux o altres "estrelles" de l'Història de l'Art. El 2001 va ser dedicat al Macba a "l'art social", amb Zush, artista potser al límit de l'Art Brut i alguna vegada qualificat de "pintor de les al·lucinacions" d'estrella absoluta...

Jean Dubuffet no estava boig, però es va apropar a la seva manera a la bogeria...

Jean Dubuffet no estava boig, però es va apropar a la seva manera a la bogeria. Va cedir a l'any 1972 la seva col.lecció d'art a Lausana, majoritàriament formada per obres de malalts mentals, proposant el concepte d'Art Brut o outsider art. Ni outsider art (que s'apropa, semànticament parlant), ni, especialment, "art marginal", com el defineixen a Viquipèdia en castellà, responen al concepte generat per Dufuffet, Art Brut.

Imatge descarregada del web de la Col·leió de LausannePerò això no és una història del passat. Avui, a la Colecció d'Art Brut de Lausanne, les obres de Henry Darger (entre d'altres), un suposat "borderline", que va morir a un asil de Chicago l'any 1973, ja mai més anònim, impacten l'espectador amb una força brutal.

O al Centre Permanent d'Artesania del Passeig de Gràcia de Barcelona -el 2007 traslladat al barri vell- també s'han mostat peces d'art emocional, fetes en ceràmica als tallers de centres penitenciaris. Entrant "Art Brut" als principals cercadors d'Internet ens sortiran uns milers de pàgines. I l'art dels infants també ens parla d'expressió i emoció. Infants, presos, malalts mentals... L'Art Brut, l'art emocional, ens permet aquesta barreja estranya.

Josep V. Marín

Últimes Notícies