Una pàgina més

One more site

Avui:

 

I més

@CanalRepublica


Ajuda a nenes i dones de Nepal
Donacions a través de GoFundMe
Donacions a través de MiGranoDeArena
Dona a be artsy a través de Teaming

Titular notícies

Patera o "espalda mojada"

Dimarts 4 Agost 2009

L'altre dia vèiem a un 60 minuts (4 d'agost'09) de TV3, una(s) aventura -no novel·lada(s) de(les) “espaldas mojadas”, persones que fan el trajecte des de Mèxic als Estats Units, passant com poden la frontera. Frontera que passen fàcilment els productes, però no les persones.

L'altre dia vèiem a un 60 minuts (4 d'agost'09) de TV3, una(s) aventura -no novel·lada- dels(les) “espaldas mojadas”, persones que fan el trajecte des de Mèxic als Estats Units, passant com poden la frontera. Frontera que passen fàcilment els productes, però no les persones.

Potser una mica novel·lada, sí, però especialment dolorosa quan sentíem declaracions, o veu en “off”, sobre les violacions que poden patir les dones que fan aquest trajecte. Automàticament, ens venia al cap allò sabut, sobre Ciudad Juarez, allò del qual ara no es parla massa, violacions i morts de joves dones sense resoldre, en aquesta zona mexicana.

Violacions i morts, segons tots els incidis, provocades per gent d'ambdues fronteres, i aquí denunciem especialment les vingudes segurament del costat “nord-americà”. No som, en aquest article, contra–nord- americans. És un gran poble, arribat de més enllà de fora de moltes fronteres. Només volem recordar-ho.

Doncs fem un paral·lelisme amb els immigrants arribats a les costes de l'estat Espanyol. No en sabem massa, dels seus llocs d'origen, del seu trajecte -però s'intenta-. No tant com en saben a la frontera de Mèxic (una gran majoria no són mexicans, sinó d'altres països de Centre-Amèrica) amb els Estats Units.

Les migracions són la clau, i durant segles passats, del que ara anomenem “societat occidental”. Vaja novetat, no? Estem, doncs, manipulant de forma perversa, inconscient, sociopolítica..., allò que sembla inherent a ser humans.

Tornant a Centre–Amèrica, que molts cops hem anomenat -amb raó- el “pati del darrera” d'un gran país; sembla no poder donar resposta -igual que a Canàries, per exemple- a una pressió inqualificable, però sobre la qual tenim dades. Dades estadístiques, numèriques, però potser no -segurament- dades sobre noms i històries.

Últimes Notícies