Una pàgina més

One more site

Avui:

 

I més

@CanalRepublica


Ajuda a nenes i dones de Nepal
Donacions a través de GoFundMe
Donacions a través de MiGranoDeArena
Dona a be artsy a través de Teaming

Titular notícies

Art terapèutic

Dijous 19 Juliol 2018


TONI COROMINA (La Vanguardia, febrer 2018). Una iniciativa mèdica fa servir l’art com a teràpia en salut mental


L’art cura? Un any més –i ja en són 12– Vic acull l’exposició Parelles artístiques, formades per un usuari i un terapeuta de salut mental de la zona. L’experiència, creada per l’entitat Osonament, vol afavorir la rehabilitació i la reinserció a la comunitat de les persones que tenen algun problema de salut mental i canviar la visió estigmatitzada que existeix en aquest àmbit.

La mostra, que consta de 15 obres fetes per 35 artistes d’Osona (la majoria parelles, amb algun trio), inclou oli, collage, pintura i gravat sobre vidre, escultura, stopmotion amb plastilina, disseny gràfic, acrílic, treball amb fusta i tècniques mixtes.

Després de diversos dies a la sala d’art de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic –tanca aquest 11 de febrer– la mostra viatjarà a Manresa al març, en el marc de la programació de la capitalitat cultural d’aquesta ciutat. I, a partir de llavors, a altres comarques que amb el temps s’han anat afegint a la iniciativa d’Osonament, com el Bages, el Barcelonès, el Segrià, el Tarragonès i el Vallès Oriental, on en total es podran veure 62 obres realitzades per 120 artistes.

L’exposició de Vic és la culminació d’un procés que s’ha desenvolupat durant els mesos previs, tot i que per a la pintora Isa Basset (una de les impulsores des de la primera edició), “més que el resultat final, el fonamental és el mateix procés de creació. Les parelles es coneixen i es comuniquen. Algunes, fins i tot, continuen col∙laborant quan han acabat la seva obra. Els usuaris de salut mental guanyen en autoestima i tenen més il∙lusió per continuar treballant al taller”. Neus Vila, terapeuta ocupacional d’Osonament, explica que, si al principi el projecte es limitava a Osona, “per arribar a un conjunt més gran de la societat i unir esforços entorn de la lluita contra l’estigma de la salut mental” des que el 2006 es va iniciar el projecte fins avui més de 600 artistes ja han aportat les seves obres.

Per Basset, l’experiència de les parelles artístiques, molt pròxima a l’artteràpia, “és única, divertida i màgica. Aprenem a compartir i a ser generosos; normalitzem la malaltia mental, potenciem l’autoestima i aprenem a reconèixer i a expressar emocions. Per una estona deixem de banda el patiment, les pors i les preocupacions, millorem el benestar físic, mental i emocional i traduïm els sentiments en art”, conclou.

Últimes Notícies