Una pàgina més

One more site

Avui:

 

I més

@CanalRepublica


Ajuda a nenes i dones de Nepal
Donacions a través de GoFundMe
Donacions a través de MiGranoDeArena
Dona a be artsy a través de Teaming

Titular notícies

CultNews101, conèixer sobre cultes, sectes i grups abusius

Divendres 17 Agost 2018


[Publicat a xarxanet] És una iniciativa que, vinculada a entitats de sensibilització i suport, ofereix informació i mediació a membres, famílies, estudiants, professionals i públic.

Patrick Ryan ens parla sobre grups relacionats amb conceptes com abús espiritual, grups d´alta demanda o pressió, manipulació, i radicalització, coerció, i també de trauma post-culte, recuperació, coneixement i connexió, deradicalització, i sortida.

CultNEWS101, el recurs de què parlem, és promogut per Patrick Ryan i Joe Kelly. Parlem amb Pat Ryan, coneixedor des de 1984 del treball en assessorament sobre recuperació en la sortida de cultes, en intervenció i mediació, consultor en l’àrea de què parlem. Va formar part d’un grup de culte hinduista, i veient que la seva germana estava en un grup cristià de risc, va treballar per tal que sortís.

Amb àmplia formació en aquest camp, Patrick Ryan és cofundador d’aquesta iniciativa vinculada a la International Cultic Studies Association (ICSA), a l’associació canadenca Info-Secte/Info-Cult, i a l’organització britànica Inform. Una proposta que referencia un llarg seguit d'articles, en les seves webs i canals, i recursos de documentació, sobre el que col·loquialment anomenem sectes; cal parlar també de cultes, el terme anglosaxó. També ofereix informació i suport a persones a través de les iniciatives Intervention101, Cult MediationCult Recovery 101. D’alguna manera, explica, també treballen en denúncia, i també en prevenció.

Aquestes organitzacions ofereixen suport a exmembres, mitjans i estudiants, i a famílies. Experts d'aquestes organitzacions parlen ara de conceptes com abús emocional, abús econòmic i abús sexual en aquests contexts, d’adoctrinament, i també de culte polític i de tècniques de manipulació, a més dels conceptes abans esmentats, en referir-se a sectes. Algun mitjà també ho fa de subcultures tancades.

Són molts conceptes, quin és el denominador comú? «Estic d’acord amb la idea que pot ser la voluntat de control de l’altre amb objectius concrets, explotant vulnerabilitats, amb interessos que poden ser aliens a la persona membre. Però tampoc és sempre així». Pat Ryan i Joe Kelly van començar a recollir informació, en paper, sobre sectes i cultes, més tard la van recollir en línia, i l'ofereixen. «Treballem des de diferents punts de vista, des del punt dels antics membres fins a la perspectiva que té el grup o culte de sí mateix, i de familiars de membres, i d’experts en els camps de la sociologia, la psicologia i disciplines afins». «Volem entendre, per tal de fer intervenció, ajudar exmembres i famílies, és un tema complex. També fer prevenció i oferir eines a educadors».

El moviment anti-sectes ha aconseguit poc èxit en la dissolució de grups, parlem, però és exitós en reducció de danys, facilitant canvis, «sobretot treballant en crear i mantenir connexions. Connexions de membres i antics membres amb la realitat diferent de la del grup, i sobretot amb el seu entorn més natural i més saludable, família, amics, i mediadors i persones que poden oferir suport».

Aquest juliol ha tingut lloc la Conferència anual de ICSA

La propera, el juliol de 2019, serà al Regne Unit. Una de les activitats associades en les que ha treballat Pat Ryan és un bus tour que ha visitat llocs significats per sectes a la zona de Philadephia, Estats Units. Fa un balanç positiu, han participat més de 300 persones a la conferència, amb un percentatge rellevant d’exmembres, i d’aquests, la meitat nascuts i/o criats en grups d’alta demanda. «Es va tractar de veure com són aquests llocs, com és estar dins, fins i tot hem visitat restaurants. Alguns d’aquests grups ja no existeixen». També li hem preguntat per una sèrie de Netflix d’àmbit anglosaxó sobre aquest tema, Wild Wild Country.

Quan li demanem pels grups subjecte d’estudi amb més incidència als Estats Units, parlem de grups d’odi i extrema dreta, dita alternativa, vinculats, però no sempre, amb religió; també amb motivacions purament ideològiques, cultes polítics. De grups tant de l’espectre catòlic com de la gamma evangelista, grups o congregacions concretes dins de religions. El reclutament en línia és una tendència. CultNews101 informa sobre aquest reclutament en línia, i també de la interacció per telèfon. També surten en la conversa l'església de la Cienciologia, Tvind Movement, Transcendental Meditation i moviments de base asiàtica i pràctiques orientals. Parlem també de mindfulness i de medicines alternatives.

Tret de tendències en què és més clar el risc de dany, Patrick Ryan insisteix que es tracta de diversos grups no grans, particulars, dins d’aquests grans cultes o tendències, on es fa ús del culte i esdevenen grups amb risc de dany personal.

Parlem també de NXIVM, una extensa organització nord-americana autopresentada com grup de creixement personal, d’autoajuda i de formació, molts líders de la qual estan ara a la presó i tenen judici aquests dies a Estats Units per casos de tràfic sexual, treball forçat i altres delictes, alguns econòmics. Molta gent, però, hi segueix creient, ens explica Pat Ryan. Pel que fa a aquest tipus de moviments, ens remet a un article de Michael D. Langone, PhD i director de ICSA, que en fa un context i parla sobre la necessitat de investigació científica sobre la incidència positiva i negativa de pràctiques en les persones, pràcticament no hi ha investigació. La investigació existent «suggereix que un petit però no poc significant número de persones són psicològicament danyades». El mateix Ryan proposa com a línia d’investigació el fet que «com a mínim una minoria considerable dels que s’uneixen a grups de culte són afectats negativament».

No fa molta diferència entre Estats Units i Europa

Ha fet xerrades per organitzacions de França, Bèlgica i Regne Unit, organitzacions que ofereixen informació i treball de sensibilització, i suport a afectats i famílies. Una organització que treballa en la línia de ICSA és Atenció i Investigació de Socioaddiccions (AIS), que parla també de socioaddiccions o addiccions comportamentals, i ofereix suport i informació. L'últim estudi d'AIS sobre sectes i socioaddiccions a Catalunya, en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat, parla de 88 grups abusius, bàsicament de caràcter esotèric, grups religiosos, i propostes de caràcter sincrètic.


Joves jueus hassidics expulsats, pel jutge, del seu espai llogat a Quebec, per queixes del veïnat, font CultNews101
Joves jueus hassidics expulsats, pel jutge, del seu espai llogat a Quebec, per queixes del veïnat, font CultNews101


Fundadors de NXIVM a judici, font CultNews101
Fundadors de NXIVM a judici, font CultNews101Patrick Ryan


AISAIS
Atenció i Investigació de SocioaddiccionsMembres d’una església baptista homòfoba, font CultNews101


Denúncia d’abusos sexuals a Jehovah's Witnesses, font CultNews101
Denúncia d’abusos sexuals a Jehovah's Witnesses, font CultNews101


CultsNews101 presta atenció a la pederàstia en l’Església catòlica, font Max Rossi/Reuters
CultsNews101 presta atenció a la pederàstia i l'encobriment en l’Església catòlica, font Max Rossi/ReutersSuport a qui vol deixar un grup religiós, font CultNews101Moviments ultracatòlics, subjecte d’estudi, font CultNews101

Últimes Notícies